Achtergrond
Door opkomende technologieën en steeds complexere uitdagingen, wordt het belang van intelligence en informatiegestuurde veiligheid steeds crucialer. Of het nu gaat om overheden, particuliere bedrijven of non-profitorganisaties, de behoefte aan tijdige, nauwkeurige en relevante informatie en intelligence is onbetwistbaar. Het vermogen informatie te verzamelen, te analyseren en te gebruiken is daardoor een fundament geworden van effectieve besluitvorming, risicobeheer en het waarborgen van de veiligheid van uw belangen.
Intelligence en security vormen een onlosmakelijke band. Intelligence biedt essentiële overzichten, inzichten en vooruitzichten die nodig zijn om veiligheidsmaatregelen effectief te richten. Het identificeert dreigingen, beoordeelt risico's en levert een bijdrage aan de ontwikkeling en verbetering van beveiligingsstrategieën. Zonder intelligence ontbreekt de noodzakelijke context en voorbereiding om tijdig en effectief te reageren op voortdurend evoluerende veiligheidsvraagstukken.
Terwijl kennis het verleden omvat, biedt intelligence een inschatting van toekomstige gebeurtenissen. Het stelt organisaties in staat in te schatten en te anticiperen op wat in de toekomst gaat gebeuren, waardoor besluitvormers inzicht krijgen in hun handelingsperspectieven. Of het nu gaat om personele veiligheid, cybersecurity, fysieke beveiliging, bedrijfscontinuïteit of geopolitieke risico's; intelligence biedt een essentieel fundament voor het nemen van weloverwogen beslissingen.
Iedere SRM® professional dient (ongeacht het tot de beschikking hebben van een intelligence afdeling) voor zijn of haar verantwoordelijkheidsgebied, op basis van informatie en intelligence een dreigingsbeeld op te stellen en deze met regelmaat te updaten naargelang ontwikkelingen in het dreigingsbeeld. Basiskennis van Intelligence is daarbij een vereiste.
Doel
Het doel van de QBIC is deelnemers bekend te maken met de basisprincipes, voordelen en toepassingen van intelligence. Hierdoor ontstaat begrip over de toepassing van intelligence als integraal onderdeel van SRM®. De nadruk ligt op het ontwikkelen van inzicht in de waarde van intelligence en het vermogen het potentieel van intelligence te herkennen en effectief te benutten binnen SRM®.
Leerdoelen
Niveau 1: Onthouden
- De stappen in de Intelligence Cyclus kunnen benoemen.
- De karakteristieken en uitgangspunten van intelligence kunnen benoemen.
- Verschillende bronnen en methoden voor inlichtingenverzameling kunnen benoemen.
Niveau 2: Begrijpen
- Kunnen uitleggen wat verschillen zijn tussen diverse middelen voor inlichtingenverzameling.
- Kunnen beschrijven hoe de Intelligence Cyclus werkt, inclusief de rol van elke fase.
- Kunnen uitleggen hoe intelligence bijdraagt aan informatiegestuurde veiligheid.
- Kunnen uitleggen wat het belang is van het gebruiken van intelligence bij het opstellen van een risico assessment (dreigingsinschatting).
Niveau 3: Toepassen
- Vanuit een opdracht de informatiebehoefte in kaart kunnen brengen en kunnen vertalen naar een informatieverzamelplan.
- Relevante inlichtingenbronnen kunnen selecteren en combineren ten behoeve van analyse.
- Informatie kunnen analyseren ten behoeve van overzicht, inzicht en vooruitzicht.
- Risicoanalyse kunnen uitvoeren, waarbij de waarschijnlijkheid en de impact van gebeurtenissen wordt ingeschat.
- Op basis van inlichtingenanalyse inschattingen kunnen doen over mogelijke toekomstige gebeurtenissen.
Doelgroep
De QBIC is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in het veld van SRM®, informatiegestuurde veiligheid, intelligence, beveiliging, en aanverwante disciplines. Voor deze cursus is geen benodigde voorkennis vereist.
Lesvorm
De QBIC is een mix van theorie en praktijk. Theoretische kennis wordt toegepast in verschillende praktijkopdrachten, zowel individueel als in groepsverband. Daardoor zullen cursisten de meerwaarde van intelligence ervaren en leren hoe ze intelligence kunnen gebruiken binnen SRM®.
Cursusduur
5 dagdelen; vast te stellen in overleg met opdrachtgever:
Dag 1: Intelligence fundamentals
Dag 2: Initiëren en plannen
Dag 3: Verzamelen & Verwerken
Dag 4: Analyseren
Dag 5: Verspreiden